Nainen tarkastelemassa ikeniään
$imgAlt

Iensairauden oireet

Vierittämällä näyttöä alaspäin saat lisää tietoa oireista

Vuotavatko ikenesi verta?

 • Verta vuotavat ikenet

  Piirros vuotavista ikenistä

  Terveet ikenet eivät vuoda verta, joten jos näet verta harjatessasi hampaitasi, se voi olla merkki iensairaudesta.

  Verta vuotavien ienten syynä voi olla plakki, bakteerikalvo, jota jatkuvasti muodostuu hampaidesi ympärille, pinnalle ja väleihin. Jos näitä bakteereja ei poisteta, seurauksena voivat olla ärtyneet, verta vuotavat ikenet. Veren sylkeminen hampaiden harjauksen yhteydessä voi olla varhainen merkki iensairaudesta, ja jos tilannetta ei hoideta ajoissa, seurauksena voi olla hampaiden irtoaminen.

 • Pahanhajuinen hengitys

  Piirros ikenien bakteereista suurennuslasin alla

  Pahanhajuisella hengityksellä eli halitoosilla on useita syitä, mutta se voi olla merkki siitä, että kärsit iensairaudesta.

  Plakkibakteerin muodostuminen on yksi iensairauden pääasiallisia syitä ja voi myös aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Kun plakki hajottaa ruokaa suussasi, siitä voi vapautua epämiellyttävän hajuisia kaasuja. Tästä on seurauksena pahanhajuinen hengitys, joka voi olla kiusallista ja myös varhainen merkki iensairaudesta.

 • Turvonneet ikenet

  Turvonneet ikenet

  Turvonneet tai tulehtuneet ikenet näyttävät punoittavilta ja pöhöttyneiltä ja voivat olla varhainen merkki iensairaudesta.

  Tulehtuneiden tai turvonneiden ienten tavallisin syy on plakkibakteerikasvusto, jota muodostuu hampaidesi pinnalle, ympärille ja väleihin. Jos bakteereja ei poisteta, mikä tavallisesti tehdään harjaamalla, seurauksena voivat olla tulehtuneet ikenet hampaiden ympärillä. Tämä voi levitä hammasta pitelevään ientaskuun tai jopa aiheuttaa vakavan iensairauden.

 • Vetäytyneet ikenet

  Ikenien vetäytyminen

  Vetäytyneillä ikenillä tarkoitetaan tilannetta, jossa ikenet ovat vetäytyneet taaksepäin hampaista paljastaen alla olevan juuren.

  Ensimmäisiä merkkejä vetäytyneistä ikenistä voi olla hampaan tuntoherkkyys, mutta saatat myös huomata, että hammas näyttää normaalia pidemmältä ja että ikenesi näyttävät ja tuntuvat erilaisilta. Vaikka ienten vetäytyminen onkin tavallinen hammasongelma, sitä ei pidä jättää huomiotta, koska se voi olla merkki iensairaudesta.

 • Hampaiden irtoaminen

  Kuvituskuva hampaan heiluminen

  Hampaiden irtoamisen syynä voi olla yksi vakavimmista iensairauden muodoista, parodontiitti.

  Parodontiitti on hampaitasi ympäröivien ja tukevien kudosten, ligamenttien ja luiden bakteeritulehdus. Sitä voi esiintyä silloin, kun ientulehduksesta johtuvat oireet kuten verta vuotavat ikenet jätetään hoitamatta. Parodontiitti on peruuttamaton ja voi johtaa hammaskatoon, jonka vuoksi on ehdottoman tärkeää hoitaa varhaiset oireet, jotta et päästä asioita näin pitkälle.

parodontax Extra Fresh hammastahna

parodontax on erikoissuunniteltu fluorihammastahna, joka on neljä kertaa tehokkaampi* kuin tavallinen hammastahna ienverenvuodon pääasiallisen syyn poistajana. Koska se kohdentuu fyysisesti pitkin ienrajaa sijaitseviin plakkibakteerikeräymiin, se auttaa tiivistämään ienten ja hammasten välin.

Kahdesti päivässä käytettynä parodontax-hammastahnan on kliinisesti osoitettu tukevan ienverenvuoden pysäyttämistä ja ehkäisemistä. Se sopii päivittäiseen käyttöön, koska se vahvistaa hampaita ja raikastaa hengityksen.

Lue tästä lisää siitä, kuinka parodontax voi auttaa pysäyttämään tilanteesi muuttumisen iensairaudeksi.

Tutustu tuotevalikoimaan

*Poistaa enemmän plakkibakteereita kuin tavallinen hammastahna ammattihenkilön tekemän puhdistuksen ja kahdesti päivässä tehtävän harjauksen jälkeen.