NÄIN VOIT ESTÄÄ IENVERENVUODON

Terveet ikenet eivät vuoda verta, joten jos näet verta harjatessasi tai langatessasi hampaitasi, se ei ole normaalia. Se voi olla varhainen merkki iensairaudesta, joten muista keskustella asiasta hammaslääkärisi kanssa, jos havaitset ientesi vuotavan verta.

Ienverenvuoto voi aiheutua useista syistä – uusi suun terveydenhoidon tapa, liiallinen harjaus, liian voimakas tai liian hellä harjaus tai tiettyjen lääkkeiden käyttö. Usein ienverenvuodon syynä on plakkibakteerien kerääntyminen hampaidesi ympärille, pinnalle ja väleihin. Jos bakteereja ei poisteta (mikä tavallisesti tehdään harjaamalla), ne voivat ärsyttää ikeniä ja saada ne vuotamaan verta.

Tässäpä siis päivittäisen suunhoitorutiinin kuusi yksinkertaista vaihetta, joilla pienennät riskiä nähdä verta sylkemisen yhteydessä.

1. Kahdesti kahta

Harjaaminen auttaa poistamaan plakkibakteerit ja ruoanjäänteet, joiden kerääntyminen hampaiden ympärille, pinnalle ja väleihin voi ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa ientulehduksen kaltaisia ongelmia. Harjaa hampaitasi kahden minuutin ajan kahdesti päivässä. Käytä mielellään parodontaxin tapaista fluorihammastahnaa.

2. Älä jätä mitään kohtaa puhdistamatta

Muista puhdistaa suusi kaikkialta aina harjatessasi hampaitasi, myös vaikeasti puhdistettavat alueet kuten hammasvälit. Siirry järjestelmällisesti suussasi yhdestä kohdasta toiseen niin, että käyt läpi kaikkien hampaidesi ulko- ja sisäpinnat (ala- ja yläleuasta) sekä purupinnat. Voit myös kysyä hammaslääkäriltäsi neuvoa siitä, mikä on paras tapa hampaidesi puhdistamiseen.

3. Toimi hellästi

Hampaiden puhdistuksessa kovempi ei ole parempi. Todellisuudessa tilanne on se, että jos harjaat liian kovaa tai liian paljon tai käytät kulunutta hammasharjaa, voit vahingoittaa hammaskiillettä. Harjaa siis varovaisesti. Hammasharja on suositeltavaa vaihtaa kolmen kuukauden välein.

4. Tunne kulmasi

Käytä pyöreää tai soikeaa liikettä ja kohdista hammasharja alaspäin ikeneen 45 asteen kulmassa. Tämä auttaa saamaan ienrajan puhtaaksi (ienraja on kohta, jossa ien ja hammas liittyvät toisiinsa). Kun harjaat etuhampaidesi sisäpintoja, kallista hammasharjaa pystysuunnassa ja käytä sen etuosaa pieniin, pyöreisiin vetoihin.

5. Älä unohda ienrajaa

Ienrajaan kerääntyy herkästi haitallisia plakkibakteereja. Ole erityisen huolellinen, jotta saat harjattua plakin pois tältä alueelta sekä hammasväleistä. Säännöllisen lankaamisen tai hammasväliharjan käytön ohella tämä voi auttaa estämään plakin muodostumista.

6. Äläkä myöskään unohda kieltäsi

Hyvä suuhygienia ei ole pelkästään hampaista ja ikenistä huolehtimista. Kielen harjaaminen hellästi poistaa bakteereja ja voi näin auttaa raikastamaan hengityksen ja puhdistamaan suun.