HAMMASRAUDAT, HAMMASTUET JA IENVERENVUOTO: FAKTAT

Jos hammasrautasi tai hammastukesi on sovitettu oikein, niiden ei pitäisi aiheuttaa verenvuotoa ikenistä. Haastavaa tilanteessa on se, että hammasrautoja käytettäessä on oltava erityisen huolellinen hampaiden ja ienten puhtauden suhteen, jotta voidaan varmistua siitä, että kaikki plakkibakteeri muodostumat saadaan tehokkaasti poistettua.

Jokaisella on plakkibakteereja suussaan, ja jos niitä ei poisteta säännöllisellä ja tehokkaalla harjauksella, ne voivat kasautua ja ärsyttää ikeniä, mikä voi johtaa punaisiin, turvonneisiin ja verta vuotaviin ikeniin, jotka kaikki ovat iensairauden oireita.

Jos havaitset verta syljessä hampaita harjatessasi tai langatessasi, sinun on syytä kertoa asiasta hammaslääkärillesi, jotta voit saada häneltä hoitoneuvoja.

Samaten jos hammasrautojen tai -tukien käyttö millään tavalla vaivaa sinua, sinun on syytä palata hammaslääkärisi luo ja keskustella asiasta ratkaisun löytämiseksi. Voit verrata asiaa kenkäparin palauttamiseen liikkeeseen, jos kengät eivät sovi sinulle kunnolla.

Kuinka hammasraudat ja -tuet voivat vaikuttaa ikeniisi

Hammasrautojen tai -tukien käyttö voi tehdä ikenesi herkemmiksi. Joskus ruoanjäänteet juuttuvat niiden sisälle tai ympärille. Tämä voi johtaa plakkibakteeriston, yhden verta vuotavien ienten pääasiallisen syyn, syntyyn, jos ruoanmurusia ei poisteta puhdistamalla hammasraudat tai -tuet. Siksi on tärkeää pitää hampaat ja ikenet puhtaina erityisesti silloin, kun sinulla on hammasraudat tai -tuet.

Suuhusi kiinni jääneiden ruoanjäänteiden pois harjaaminen voi auttaa pysäyttämään plakkibakteeriston muodostumisen, ja hyvä päivittäinen suun terveyden rutiini on paras tapa pitää ikenet terveinä, hampaat vahvoina ja hengitys raikkaana. Hammaslääkärisi tai suuhygienistisi osaa myös neuvoa sinulle, mikä on paras tapa puhdistaa hammasraudat tai -tuet.